Innan Tore Wretman klev in på scenen hade kockyrket ingen status. Wretman var skolad i Frankrike på 30-talet och tog med sig erfarenhet och kunskaper hem till Sverige och förändrade restaurantvärlden. Wretman blev Sveriges förste stjärnkock och en kändis men han förtjänade sin position. Ut åkte kött, sås och potatis och in kom nya modernare skapelser. En del av dem lever kvar än, bland annat den här klassikern.

1) Skala räkorna och hacka dem grovt

2) Blanda räkor, majonnäs, creme fraiche, finhackad dill, en msk citronsaft och svartpeppar.

3) Kantskär brödskivorna och stek dem gyllenbruna i smör

4) Skeda upp blandningen på brödskivorna. Toppa med löjrom, en dillvippa och en tunn skiva citron. Twistad.

5) Servera tillsammans med väl kyld och torrt bubbel.

Råvaror

500 g Nykokta räkor

100 g Löjrom

1 dl Majonnäs

1 dl Creme fraiche

4 st Skivor vitt bröd

2 msk Smör

1 Citron

 Dill

 Svartpeppar

Antech

Tradition Blanquette De Limoux

Appellation: AOC Limoux

Pris: 149:-

Druvor: 90 procent Mauzak, 5 procent Chardonnay och 5 procent Chenin Blanc.

Karaktär: Tradition har en smak av vita persikor, äpplen, lime och aprikoser.

Passar till: Småplock, perfekt till bröllop och mottagningar och till lättare rätter med vitt kött som kycklingsallad

Blanquette betyder ”den lilla vita” på det lokala språket Occitanska.

(Systembolaget 77512)

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem I glasen
Toast Skagen