I Frankrikes nordöstra hörn möts materia och antimateria. Det latinska stöter på det germanska och enligt fransmännen och skylten vid motorvägen, träffar också Atlantklimatet på Medelhavsklimatet i den del av Frankrike som de flesta av krigen mot Tyskland handlat om.

1948 försvann Elsass-Lothringen till höger och in från vänster kom Alsace-Lorraine.

De båda kökens symbios är också påtaglig och aldrig är de mer tilltalande än i Choucroute, surkålsgrytan.

Det finns massor av traditionella recept, här är mitt:

1) Börja med fläsklägget. Spola av det i kallt vatten, lägg det i en rymlig kastrull, koka upp och skumma under tiden.

2) Lägg i löken, moroten, sellerin, allt skuret i bitar. I med pepparkorn, lagerblad och persilja. Koka det i 1,5-2 timmar. Det skall falla av benet när du petar med gaffeln. Ställ kastrullen åt sidan. Låt det svalna i spadet.

3) Skär baconet i bitar och fräs tillsammans med löken finhackad i smör i några minuter.

4) Skala och riv äpplet. När det är färg på fräset, lägg i äpple, surkål och övriga ingredienser. Låt det puttra i 45 minuter.

5) När det är 20 minuter kvar av surkålstillagningen, ta bort svålen från lägget, dela i portionsbitar.

6) Fräs korvarna i bitar tillsammans med fläsket. Lägg i lägg-köttet så det blir varmt. Lägg över det i surkålspannan.

7) Strö finhackad persilja över.

8) Servera med senapssås och buljongkokt potatis eller dansk karamelliserad potatis.

Fläsklägg
1 kg Fläsklägg
1 Morot
1 Gul lök
1 bit Rotselleri
10 Vitpepparkorn
2 Lagerblad
2 stjälkar Bladpersilja
Samt
3 Korvar med hög kötthalt
6-8 skivor Rimmat sidfläsk
Surkål
150 g Bacon
1 gul Lök
400 g Surkål
1 Syrligt äpple
1 tsk Kumminfrö
2 Lagerblad
2 dl Vitt vin
2 dl Hönsbuljong
2 msk Äppelcidervinäger
Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Choucroute Garni Det här behövs