1) Värm en stadig skål i hett vatten. Torka ur den och ställ den på en handduk eller wettexduk. Vispa  äggulorna i en minut. Tillsätt ½ tsk salt och vispa en stund till.

2) Tillsätt oljan droppvis under vispande. Den skall bli tjock och passera det franska skedtestet.

Fransk majonnäs

1) Värm en tung och stadig skål med hett vatten. Torka ur. Häll i äggulorna och vispa dem 1-2 minuter så att de tjocknar en aning.

2) Blanda vinäger, salt och senap. Tillsätt äggulorna och vispa i ½ minut.

3) Tillsätt oljan droppvis. Vispa tills majonnäsen tjocknat. Man får inte sluta vispa förrän majonnäsen fått rätt konsistens. Gör några uppehåll med oljetillförseln så äggen hinner med att absorbera oljan

Aioli

Det hade lika gärna kunnat stå spansk majonnäs i rubriken, för den här såsens ursprung är katalanskt. Jag gör den alltid i matberedaren och med grönt i och serverar den till räkor eller i fisksoppan. Skippa det gröna och du har en traditionell vitlöksmajonnäs.

1) Montera kniven i matberedaren. Med apparaten igång: släpp ner vitlöken i röret.

2) Samma sak här, kniven skall arbeta när du släpper ner det gröna.

3) I med äggulorna. Impulsknappen använd här. De skall tjockna en aning, som sagt var.

4) Blanda i salt och senap och lite citron. Kör en stund.

5) Med apparaten igång, droppa ner oljan i röret och kör till alls tjocknat. Pausa lite då och då så inte äggulorna blir varma.

Italiensk majonnäs

3 Äggulor

1,5 dl Olivolja

1,5 dl Raps- eller Solrosolja

Citronsaft

Salt

Fransk majonnäs
3 Äggulor
1 msk Vinäger eller pressad citron
¼ tsk Dijonsenap
½ tsk Salt
3 dl Olja (olivolja och salladsolja) Aioli
3 Äggulor
3 dl Olja (oliv och salladsolja)
¼ tsk Dijonsenap
¼ tsk Salt
Citronsaft
1-2 Vitlöksklyftor
2 msk Persilja eller Gräslök och Timjan
Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem

Italienarna använder aldrig senap i sin majo. Däremot olivolja av bästa sort.

Den här går att göra i mixer också.

Italiensk majonnäs