1) Koka potatisarna med skal.

2) Skala dem när de fortfarande är varma

3) Dela dem i stora bitar, som om de skulle stekas och lägg dem i en skål

4) Tag skeden till salladsbesticken och mät upp olivolja, tre skedar, och häll över potatisen. Blanda och låt potatisen ta till sig oljan i någon minut.

5) Häll på vinägern och det gröna. Blanda

6) Vrid med pepparkvarnen över potatisen. Strö över flingsalt. Blanda och servera ljummen, gärna med lite riktig fransk salami (som väldigt sällan innehåller vitlök) och sauce Hemingway.

Mannerströms potatisgratäng

1) Du behöver spolformade potatisar av samma storlek, de skall skalas under vilken process det går att rätta till storleksskillnader.

2) En vid stekpanna med lock behövs. Alla potatisarna måste få plats.

3) Hetta upp pannan, lägg i hälften av smöret och häll i oljan. Det skall bli en dryg millimeter på pannans botten. När smöret tystnar, lägg i de väl avtorkade potatisarna. På med sockret, som hjälper till att ge potatisarna fin färg. Låt dem ligga där i två minuter, reglera värmen, den skall vara het men smöret skall inte bli brynt. Skaka lite och sautera i ytterligare två minuter. Upprepa tills potatisarna är gyllengula runtom. Då har den fått den skyddande hinna som behövs under resten av processen.

4) Salta och rulla runt potatisarna.

5) Sänkt värmen och lägg på locket. Stek i 15 minuter, skaka då och då.

6) Provstick med en tandpetare. Den kan behövas ytterligare tid, med Asterix gör det definitivt det.

7) Skall du varmhålla potatisen går det att glänta på locket och låta sparlågan hålla potatisen serveringsvarm i upp mot en halvtimme. Men under uppsikt!

8) Smält resten av smöret i pannan, i med örterna. Salta och peppra, skaka om och servera.

Potatissallad á la Lipp

8-10 Potatisar

3 msk Olivolja

1 msk Vinäger

1 msk Finhackad gräslök och persilja

Salt

Vitpeppar

Mannerströms gratäng

10 Potatisar, tvättade (mjölig sort)

2 dl Grädde

2 dl Creme Fraiche

2 msk Smör

1 vitlöksklyfta

Salt

Vitpeppar

Smörstekt (rå) potatis

8-12 Potatisar, fasta

50 g Smör

1 msk Olivolja

1 nypa Socker

1 tsk Salt

2 msk Persilja eller Gräslök

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Potatissallad á la Lipp

Maestro själv lärde mig hur man gör en riktig potatisgratin. Ingen lök, ingen ost, inget annat tjafs. Bara potatis, grädde och smör.

1) Sätt på ugnen på 165°.

2) Skala potatisarna. Använd inget vatten, Stärkelsen skall vara kvar och binda gratinen.

3) Skiva dem tunt. Lägg dem i ett vackert mönster i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan varven.

4) Värm grädde och creme fraiche i en kastrull. Pressa i vitlöksklyftan.

5) Häll den varma vätskan över potatisen. Den skall täckas helt.

6) Klicka över smöret.

7) Ställ formen mitt i ugnen. Räkna med 1,5 timme. Håll den under uppsikt, den kan behöva att täckas mot slutet.

Ibland kan enkelheten göra livet till en fest. Som Hemingways avskalade språk eller hans favoriträtt som den

Smörstekt (rå) potatis

 

serverades på brasserie Lipp i Paris.