1. Ta ut smöret i god tid så det blir mjukt.
2. Tänd grillen.
3. Riv citronen, blanda med smöret. Skiva den andra halvan tunt.
4. Hacka örterna, här är tillgång och fantasi som styr innehållet. Salvia kan man dock undvika, åtminstone om den skall blandas med andra örter, den slår nämligen ihjäl det mesta. Blanda med smöret.
5. Pressa vitlöken i smöret. Tillsätt saltet och vitpeppar. Blanda.
6. Fördela kryddsmöret i fiskarnas innamäten.
7. Gnid fiskarna med flingsalt.
8. Placera fiskarna i halster.
9. Grilla under lock cirka 4 minuter på varje sida.
10. Servera med sallad. Rosé i glasen.
4 Daurade Royale, urtagna
100 g Rumstempererat smör
1 dl Hackade örter (Rosmarin, Timjan, Basilika, Persilja, Gräslök)
2 Vitlöksklyftor
1/2 Citron, rivet skal
Flingsalt
Vitpeppar
1/2 Citron i skivor för servering
Puycheric Syrah
Typ: Rosévin
Pris: 62:-
Producentland: Frankrike
Region: Languedoc-Roussillon, VdP d'Oc
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 12,5 %
Öring är ett bra - nåja - svenskt alternativ. Eller röding. Vanligen är de odlade i Danmark och kvaliteten kan verkligen variera.
De fiskarna är dessutom lite tjockare än dauraden, så låt den ligga under lock fem minuter per sida, bästa sättet är att peta in en termometer mot slutet och kolla så att hela fisken är färdig. Cirka 50° är riktvärdet, fisken eftertillagas en stund också.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.
Smak: Torr, bärig smak med inslag av körsbär, geléhallon och örter.
Systembolaget (nr 2209)