Krämig risotto, här i gott sällskap: oxsvansragu, tre timmar på spisen, smakar som oändligheten, och ett glas rött från Chile.

Risrätten från Milano skall lagas med saffran. För mig är saffran en smakdödare, du skall inga andra smaker hava jämte mig, typ.

Således gör jag min risotto utan saffran.

Det här är grundreceptet som går att variera: Som svamprisotto som tillbehör till kalvkotletten, som skaldjursrisotto, en egen huvudrätt eller med sparris till vegetarianen.

1) Koka upp buljongen.

2) Finhacka löken. Smält 25 gram av smöret i en liten gryta. Sautera löken i smöret en stund. Tillsätt oxmärgen. Den gör risotton fylligare men går att utesluta för dem med extrem rädsla för Kreutzfelt-Jakobs sjukdom. Lät märgen smälta.

3) I med riset, smöra det ordentligt men det skall förbli vitt. I Italien räknar man med 30 gram per person.

4) Häll i vinet. Låt det koka in. Rör då och då.

5) Använd soppsleven och fyll på med buljong, en slev åt gången. Koka in och uppröra. Obs, det kan behövas mer buljong än de angivna 6-7 deciliterna.

6) Rör mycket. Provsmaka. Riset får inte ha en hård kärna. Sedan finns det olika skolor beträffande risotton. Det finns de, en del av dem välrenommerade svenska kockar, som verkar tro att risotto skall vara kokt ris i vätska. Min risotto är krämig, smidig och mjuk, rund som en kalenderflicka från 50-talet, i smaken.

7) När risotton är färdig, rör i den rivna parmesanosten och resten av smöret. Sälta får man av buljongen och osten, det behövs sannolikt inte mer salt. Men kanske lite nymald peppar.

60 g Smör

1 Schalottenlök

30 g Oxmärg

120 g Avorioris

1,5 dl Vitt vin

6-7 dl Hönsbuljong

30 g Parmesan

Saffran
Saffranskrokusens (Crocus sativus) märke är vad som ger den intensiva färgen och den något brända smaken.
Saffran är världens mest dyrbara krydda, det krävs upp emot 150 000 krokusar, som skördas för hand, för att producera 1 kg saffran.
I väst, Europa, är den skörden värd runt 15 000 kronor.
De främsta producenterna finns i Iran, Spanien, Indien, och Grekland.
Saffran sätter sin prägel på Risotto alla Milanese, Paella, Lussebullar och den vidriga gotländska saffranspannkakan.
Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Vad som behövs Risotto alla Milanese