Coq au vin
En traditionell fransk rätt, i Sverige görs den vanligen på vanlig kyckling, i Frankrike på tuppkyckling.
Gott är det, hursomhelst. Det tar lite tid, färgen är tveksam, men smaken är sagolik.

1 Tupp, cirka 2 kg

4 msk Solrosolja

300 g Champignoner

2 Morötter

4 Schalottenlök

2 Vitlöksklyftor

5 dl Hönsbuljong

5 dl Rött vin

1 Bouquet garni

200 g Sidfläsk

Salt

Peppar

Bouquet Garni är en fransk kryddbukett. Urpsrungsvarianten består av tre stjälkar eprsilja, tåv stjälkar timjan och ett lagerblad.

Det skall knytas ihop till en liten bukett och används i grytor.

Den går att variera efter tillgång. Rosmarin, Salvia, etc.

I Frankrike finns Bouquet Garni i torkat skick att köpa.

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem

1) Ta ur benen och dela tuppen i bitar.

2) Skala och slanta morötterna.

3) Skiva champignonerna.

4) Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

5) Bryn köttbitarna i en gryta och lägg åt sidan.

6) I samma gryta: stek sakta löken. Tillsätt champignonerna och låt det puttra i fem minuter. Lägg i vitlöken och fräs i ytterligare två minuter. Lägg i sidfläsket, tärnat, och stek på i två minuter till. Slutligen: morotsbitarna. Blanda väl.

7) Lägg i tuppen. Låt det puttra i ytterligare fem minuter.

8) Häll på vin och buljong och bouquet garni-knytet. Salta och peppra. Låt det puttra i  1,5 timme.

9) Ät tillsammans med det du tycker är gott.

Skafferikoll Bouquet Garni