1) Sätt på ugnen, 175 grader.

2) Blanda hälften av mjölken och ströbrödet. Låt det svälla 5-10 minuter.

3) Finhacka löken och smörstek den försiktigt.

4) I med köttfärsen i skålen med mjölk och ströbröd. Blanda väl. Tillsätt smörstekt lök, salt och peppar. Blanda.

5) Tillsätt resten av vätskan lite i taget. Blanda. I med ägget. Blanda varligt. Färsen skall bli ganska lös.

6) I en lång ugnssäker form, stjälp i smeten, forma den till en rundad skapelse med lite fritt utrymme vid sidorna.

7) Tryck i champignonerna med jämna mellanrum. Har du valt smart är svamparna små, annars får du dela dem. Släta till ytan igen.

8) Täck med bacon. Slå vinet vid sidan av köttfärsen.

9) In i ugnen, där skall den bli i en timme.

10)  Koka upp 5 dl hönsbuljong.

11)  Drag av en bit aluminiumfolie, tillräckligt stor att omsluta din köttfärslimpa, och lägg på skärbrädan. Ta ut formen, lyft upp köttfärslimpan med en bred stekspade eller två mindre. Lägg den på folien och slå in den.

12)  Häll spadet från formen i buljongen. Tillsätt mjölken och timjan. Reducera. Det tar tid, minst 20 minuter, men det är det värt.

13)  Smaka på den. Krydda mer. Möjligen lite honung om buljongen var för salt.

14)  Rör ut maizenamjölet i lite vatten och slå i. Vispa och låt såsen tjockna. Franska skedtestet gäller också här.

15)  Av med folien försiktigt. Vätskan som finns där vispar du också ner i såsen.

16)  Skiva 0,5 cm tjocka skivor. Servera med kokt potatis, rikligt med sås, hackad persilja och rårörda lingon. Det här måste jag dessutom ha knäckebröd till.

Jag brukar göra en rejäl omgång. Det som blir över skivas och fryses i portionsstorlekar.
Köttfärslimpan
1 kg Blandfärs
2 dl Ströbröd
5 dl Mjölk
1 Ägg
1 Gul lök
2 tsk Salt
Vitpeppar
1 paket Bacon
6-7 Champignoner
1 dl vitt vin
Såsen
5 dl Hönsbuljong
1,5 dl Mjölk
Vätskan från formen
Timjan
2 tsk Maizena

Här går vinet bort. Självfallet passar öl, svagdricka eller en lingondricka som inte är allt för söt.

Jag har dock svårt att äta det här utan att göra som Fantomen, det vill säga välja mjölk i glaset.

Och det bästa som finns är Åsens mellanmjölk från Skånemejerier.

Så skall mjölk smaka!

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Det här behöver du Köttfärslimpa med bacon och champignoner

Det är lätt att gå vilse bland alla crossover-recept, ledas fel av den senaste trenden och tro att Stockholm är världens matcentrum.

Glöm inte bort ursprunget, de gamla klassikerna som levt kvar tack vare den inneboende kvaliteten.

 

Gör som Fantomen