1. Sätt en rymlig kastrull med vatten på lågan.

2. Ta bort stjälkfästena på tomaterna. Sänk dem i det kokande vattnet. Låt dem koka i tio sekunder, slå det i en sil och spola dem med kallt vatten.

3. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en skvätt olja i en kastrull och stek löken länge och försiktigt.

4. Flå tomaterna, hacka dem grovt. Förena dem med löken.

5. Slå på vinet och vattnet. Och kryddorna. Har du färsk basilika så vänta. Den lägger du inte på förrän pizzan är färdiggräddad. Snåla inte med mald svartpeppar. Salta. Låt koka upp, sänk sedan värmen.

6. Lägg i persiljestjälkarna.

7. Låt koka i en timme, upp till en och en halv. Det skall bli en sås, inte varma tomatdelar. Rör då och då, tillsätt eventuellt vatten vid behov. Komplettera med tomatpuré mot slutet.

8. När såsen puttrar: Börja med degen. Ta fram din matberedare. Montera kniven, ha i jästen och vattnet. Impulskör till det blandats.

9. Häll i det mesta av mjölet, cirka 6 dl. Kör någon minut tills degen blandats grovt.

10. Tillsätt salt, olivolja och resten av mjölet. Kör en minut-en och en halv, tills degen formats till en slät boll som följer med kniven runt i skålen. Eventuellt behövs det här korrigeras med vatten/mjöl beroende på mjölkvalitet.

11. Ta upp degen. Lägg den på bakbordet och strö mjöl över, lägg på en handduk. Den behöver 30 minuters jäsning. Mer gör inget.

12. Tänd grillen.

13.  Dela degen i två delar. Mjöla bakbordet ordentligt. Har degen fått sig en rejäl omgång i mixern så blir den väldigt elastiskt och tål massor. Baka ut två pizzor med pizzastenen som rättesnöre (eller till två plåtar).

14. Mjöla spaden. Stick den under den utbakade pizzan. Vik upp kanterna. Pensla hela pizzan med olivolja. Bred ut tomatsåsen. Riven ost, skivad mozzarella, skivade champignoner, strimlad skinka. Några drag till med pepparkvarnen, mera oregano och (torkad) basilika. Ringa olja över.

15. Upprepa proceduren med pizza nummer 2.

16. Mjöla pizzastenen. Placera pizzan med hjälp av spaden och varliga händer där. Placera nästa pizza på spaden.

17. Placera pizzastenen på gallret över glöden. Lägg på locket. Lite drag. 7-8 minuter bör räcka. Kolla då och då, kör du kol över hela ytan finns en risk att botten bränns något. Ta upp pizzan med hjälp av spaden och en lång stekspade eller liknande (det är väldigt hett över grillen). Låt pizzan glida av spaden och vila en stund.

18. Gör om proceduren med nästa pizza.

19. Dela den första och servera. Med ett robust rödvin till.

Redskap
Matberedare
Pizzasten
Pizzaspade
Deg
25 g Jäst (2 tsk torrjäst)
7,5 dl Vetemjöl
2 dl Vatten (37 grader)
2 tsk Salt
2 msk Olivolja
Tomatsås
4-6 tomater
1 Schalottenlök
2 Vitlöksklyftor
1 dl Vitt vin
1 dl Vatten
2 Persiljekvistar
Oregano
Basilika
Svartpeppar
2 msk Tomatpuré
Tillbehör
4 dl Riven ost
375 g Mozzarella
100 g Färska champignoner
200 g Kokt skinka
Oregano
Basilika
Svartpeppar

Col de l'Orb

Appellation: AOC Saint-Chinian

Pris: 6,10 €

År: 2010

Druvor: Syrah (40 procent, Grenache (30), Mourvèdre (20), Carignan (10).

Karaktär: Detta vin uttrycker all den varma generositet som präglas av solen och regionens "terroir". Granatfärgad och i bouqéen kan man känna hallon och mogen frukt.

Inomhus gör jag så här. På med ugnen på max, min klarar 300°C. Förgrädda pizzadegen i tre minuter enbart penslad med olivolja. Ta ut den, lägg på allt och grädda i cirka tio minuter till

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Pizza gräddad på grillen Det här behöver du Vintips I ugnen