• Klyv chilin. Ta bort frön och innerväggar med hjälp av baksidan av kniven. Finhacka. Finhacka löken.

• Smält en matsked socker i en sautier. Det skall bli brunt och flytande. Slå i rödvinet. Rör om, lös upp sockret. Tillsätt buljongen, löken, chilin, barbecuesåsen. Reducera ner till cirka 1,5 dl. Rör ner maizena upplöst i lite vatten. Konsistensen skall vara något tunnare än sirap. låt den svalna. Det här tar dryga timmen.

• Blanda köttfärs med grädde och äggulor. Pressa i vitlöken. Krydda med salt och vitpeppar. Försiktig med saltet. Tillsätt två matskedar av reduceringen.

• Forma fyra duktiga burgare, inte för tjocka. Lägg dem på en tallrik, ringla olivolja över, vänd och häll på lite mer olja. Vrid några varv med BBQ&grill-pepparkvarnen.

• Blanda majonnäs, två matskedar reducering, turkisk yoghurt och hackad saltgurka till en sagolik dressing. några droppar sockerkulör så blir färgen aptitligare.

• Stek baconskivorna. De skall bli styva, inte knaperstekta.

• Grilla brödet. Skiva tomaterna.

• Grilla burgarna. I en Weber cirka fyra minuter på varje sida. Efter vändning, lägg på ostskivorna och bacon. Dela baconet efter behov. Lägg på locket efter vändning.

• Bygg burgaren med undre brödskivan, dressing, salladsblad, tomatskivor, burgare och toppa med snittgurka. Servera. Rött vin i glasen.

Reducering
2 dl Gnarly Head
2 dl Mörk oxfond
1 Röd chili
1 Schalottenlök
1 msk Muscovadosocker
3 msk Barbecuesås
1 tsk Maizena
vatten
Hamburgarna
500 Högrev, dubbelmald
3 st Vitlöksklyftor
4 msk Grädde
2 Äggulor
2 msk Reducering
4 skivor Restaurangbacon
Dressing
1 msk Majonnäs
1 msk Turkisk yoghurt
2 msk Reducering
1 msk Hackad saltgurka
Sockerkulör
Tillbehör
Pressgurka
Hamburgerbröd
Isbergssallad
Tomater
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
BBQ&Grill Mesquite-peppar
Flytande röksmak (om hamburgaren inte kolgrillas)

Gnarly Head

Old Vine Zinfandel

Typ: Rött vin

Pris: 89:-

Producentland: USA

Region: Kalifornien, Central Valley, Lodi

År: 2010

Alkoholhalt: 14,5 %

Karaktär: Fruktigt & Smakrikt

Smak: Generöst fruktig, syltig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, mynta och vanilj.

Användning: Serveras vid cirka 16°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.

 (Systembolaget Nr 6597)

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem
Prisad burgare Det här behöver du Vintips

Med den här goda hamburgaren tävlade jag i Sälen påsken 2012.

Det blev en silvermedalj och en fantastisk vistelse på Högfjällshotellet.

Prova den, godast blir den med hembakta kalljästa hamburgerbröd.