30 juni 2008

Jag kan inte låta bli att i Schweiz ta en sväng förbi Appenzell.

Jag köper generöst med ost men jag blir också rejält försenad.

GPS:en blåser mig norr om Lyon. Jag är på väg till St Exupéry, flygplatsen som fått sitt namn efter författaren till ”Lille Prinsen". St Exupéry var också flygare.

Således tror jag på GPS:en, ity jag aldrig varit på Lyons flygplats tidigare.

Jag förlorar ännu mer tid.

J har väntat i timmar. Med A. Nancy är med, det är räddningen.

***

Jag misstänker att franska arkitekter med vägar och dylikt som specialitet älskar sina konstruktioner. Rakt uppifrån, på ritbordet, eller från en lågsniffande helikopter i verkligheten, ser det perfekt ut. Perfekta bågar och parablar, de snirklar sig runt på rastplatser och flygplatser, målsättningen är att det skall bli så få korsningar som möjligt. Det är dock väldigt förvirrande för användare, det vill säga oss stackare i bil.

Det blir tre varv runt St Exupéry innan jag kan stanna på ett lagligt sätt för att förenas med mina älskade.

Så där. Bara tre timmar till huset.

 

Apenzeller

Ursprung: Appenzell, Schweiz. Finns i tre varianter: Classic, Surchoix, Extra. Anor från medeltiden och uppskattad framförallt munkarna på St Gallenklostret.

Osttyp: Rundpipig kittost av opastöriserad komjölk.

Ytskikt: Kitt av vitt vin och kryddor.

Snittyta: Matt guldgul.

Konsistens: Fast.

Smak: Kraftig, fruktig. Liknar till exempel Gruyère.

Lagring: minst 3 månander, 4 månader, respektive 6 månader.

Fetthalt: ca 31procent.

Förvaring: 2-8°C. Hållbar 30+ dagar.

Kommentar: Osten smälter väldigt bra och är tacksam för gratänger och fondue. Passar även på ostbrickan.

Lost In France Hem Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt