Vad är det som får det svenska folket att varje sommar köpa färdigmarinerad flintastek som de bränner till oigenkännlighet på grillen.
En grill de fyllt med grillkol som dränkts i tändvätska.
De torra köttbitarna smakar paprika och så den omissigenkännliga smaken av kolväten med låg flampunkt.
Kanske är det ursprunget, vårt arv från den första generationen av homo erectus.
De som tämjde elden och jagade och sedan grillade bytet över en öppen eld.
Därefter åt man tillsammans. Utomhus.
Det är så vi vill ha det.

För mig är det Weber. Rejäla grejor, duktigt utbud, du kan få allt du behöver och lite till. Överpris? Javisst, men allt behöver inte vara Weber, vad det står på ditt grillförkläde eller stekspade spelar inte så stor roll för smaken.

Det är med den indirekta stekningen som grillen blir något mer, den blir den viktigaste pjäsen i ditt sommarkök.

Vi ville ha grill, arbetsyta, el och vatten. El och vatten går att klara sig utan men arbetsyta är den största bristvaran under grillkvällarna. Vem har inte ställt ifrån sig tallrikar och serveringsfat rätt ner på gräset…

Jag är själv besatt av idén att göra allt där ute. En stek med 1,5 timmes tillagningstid var inga problem.

Pizza är en baggis och blir vansinnigt gott.

Pluras underbara bläckfisk med vitlök, citron och persilja gör jag i min spanska wokpanna, inköpt för 30 kronor på en marknad i en liten by i provinsen Granada. Jag ställer den på gallret, om det krävs direkt på glöden.

På listan över kommande överlevnadsexperiment står brödbakning, spädgris och ett fyra timmars lammstek med ben.

Det vattnas redan i munnen…

 

Lost In France Hem Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Tänder på ursprunget Intet främmande