Eldkvarn har sakta rört sig framåt i 40 år.
Varför blev det så här? Hur kunde åsikter att tillåtas att bli fakta? Som om det inte räckte med feminismen, den absurda med likhetsteori som grund, det svenska samhällets legala och statsunderstödda Plymouthbröder.
Det är Nya vågen på P1. Ämnet lockade, långsamheten, Slow food, Slow cities, det finns sådana rörelser sedan länge.
En keramiker, Kennet Williamsson, en historiker Rasmus Fleischer och Jonas Frykman, en professor i etnologi, diskuterar frågan.
Keramikerns slutpunkt blir att kapitalismen är orsaken, kapitalismen började med tidtagningen och lönearbete blev normen.
Det avfärdades av etnologiprofessorn:
Nej, svenska, långsamma – landsbygdsmänniskor – flydde landet och långsamheten. Flera miljoner drog till USA och kapitalismen. Det hade ingen som helst glädje av det långsamma livet på den svenska landsbygden.
Den djupt okunnige Frykman använde sin titel för att torgföra åsikter som fakta, det hade lika gärna kunnat ha varit ”Ring P1”.
I tur och ordning skall hans idiotiska analys demonteras:
• Under de första 30 åren av 1900-talet utvandrade cirka 1,3 miljoner svenskar. Icke flera miljoner.
• Vid det tillfället var det kapitalismens villkor som gällde i Sverige. Landsbygdens folk hade blivit överflödigt i industrialismens fotspår.
• De valde inte USA för att de inte stod ut med långsamheten utan för att överleva. De svalt ihjäl annars. Idag prostituerar sig inte unga kvinnor från öststaterna för att slippa långsamheten på landsbygden i Moldavien, Rumänien och Bulgarien, utan de gör det för att överleva.
Det borde finnas en verkshöjd i allmänbildning för professurer, i vilket knappologiskt ämne det än handlar om.