I Frankrikes nordöstra hörn möts materia och antimateria. Det latinska stöter på det germanska och enligt fransmännen och skylten vid motorvägen, träffar också Atlantklimatet på Medelhavsklimatet i den del av Frankrike som de flesta av krigen mot Tyskland handlat om.
1948 försvann Elsass-Lothringen till höger och in från vänster kom Alsace-Lorraine.
De båda kökens symbios är också påtaglig och aldrig är de mer tilltalande än i Choucroute, surkålsgrytan.
Det finns massor av traditionella recept, här är mitt:
1) Börja med fläsklägget. Spola av det i kallt vatten, lägg det i en rymlig kastrull, koka upp och skumma under tiden.
2) Lägg i löken, moroten, sellerin, allt skuret i bitar. I med pepparkorn, lagerblad och persilja. Koka det i 1,5-2 timmar. Det skall falla av benet när du petar med gaffeln. Ställ kastrullen åt sidan. Låt det svalna i spadet.
3) Skär baconet i bitar och fräs tillsammans med löken finhackad i smör i några minuter.
4) Skala och riv äpplet. När det är färg på fräset, lägg i äpple, surkål och övriga ingredienser. Låt det puttra i 45 minuter.
5) När det är 20 minuter kvar av surkålstillagningen, ta bort svålen från lägget, dela i portionsbitar.
6) Fräs korvarna i bitar tillsammans med fläsket. Lägg i lägg-köttet så det blir varmt. Lägg över det i surkålspannan.
7) Strö finhackad persilja över.
8) Servera med senapssås och buljongkokt potatis eller dansk karamelliserad potatis.