1) Blanda senap och creme fraiche. Det går också bra med
matlagningsyoghurt/turkisk yoghurt/gräddfil. Vispa en stund.
2) Rör i örter och peppar. Balansera med socker, salt, peppar, äppelcidervinäger. Vad som behövs avgör dina smaklökar.
1) Hacka bacon och sjud hacket i 1 liter vatten i tio minuter.
2) Tärna morot, selleri och lök.
3) Smält smöret i en kastrull eller gryta. Tillsätt olivoljan.
4) Koka grönsaker och bacon i tio minuter på svag värme.
5) Rör ner mjölet. Koka sakta i tre minuter under omrörning.
6) Vispa i 4 dl kokande buljong.
7) Hacka tomaterna. De behöver inte flås. Sätt till salt och socker, kryddor samt vitlök, oskalade klyftor och persiljestjälkar. Sjud i 1,5-2 timmar. Skumma ibland och tillsätt mer vatten om den kokar torr.
8) Rör eventuellt ner 1-2 msk tomatpuré
Vitlöken blancheras två gånger och blir fantastiskt mild och god. Kyssäkta som passar perfekt till lammstek eller lammkotletter.
1) Ta isär vitlöken i klyftor. Lägg dem i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och låt det koka i 30 sekunder.
2) Häll av vattnet och skala klyftorna. Lägg dem i 1 liter vatten i kastrullen och koka upp. Häll av vattnet.
3) Sjud mjölk, salt, örter och ris. Lägg i vitlöken. Sjud i 45 minuter. Späd eventuellt med mer mjölk matskedsvis.
4) Späd med fonden. Pressa såsen genom en sil eller använd stavmixer för att purea den. Ställ såsen åt sidan.
5) Vispa ur pannan (där du stekt lammkotletter, tillagat lammstek etc) med lite vatten. Koka upp och vispa ner i såsen.
1) Skeda upp senap i en skål.
2) Tillsätt vattnet. Vispa ordentligt.
3) Finhacka gräslöken och blanda ner den i såsen.