Kolla, det går att göra klyftpotatis på grillen också.

Bästa tillbehöret till en köttbit eller ett grillat kycklingbröst. Det doftar medelhav i köket när olivolja, vitlök och rosmarin gör gemensam sak i ugnen.

1) Koka upp vatten i en rymlig kastrull

2) Sätt ugnen på 250°.

3) Skala potatisarna. Dela dem på längden, gör tre klyftor av varje halva.

4) Lägg ner klyftorna i det kokande vattnet. Låt det koka upp och blanchera dem i en minut.

5) Häll av vattnet i en sil. Låt potatisen torka i silen över kastrullen, den första minuten över liten låga. Inget vatten får finnas kvar, det kan sluta olyckligt när potatisen skall ner i den hta oljan.

6) Sätt i en ugnssäker form med olivoljan i. Hetta upp den i fem minuter i ugnen.

7) Tag ut den, lägg i potatisen, pressa i vitlöken, fördela rosmarin över och strö över saltet. Blanda runt så att klyftorna är täckta med olja och kryddor.

8) Sätt in den i ugnen i 20 minuter. Håll koll. Den skall få färg, det kan ta 25 minuter, eller 18.

9) Tag ut formen och ställ den åt sidan. Potatisen innehåller mycket vatten så den håller värmen bra. Det blir tid att pyssla med köttet, till exempel.

6-7 Fasta potatisar (små)

0,5 dl Olivolja

2-3 Vitlökslyftor

1 tsk Flingsalt

1 msk Färsk rosmarin

Bland franska bönder

Sverige har kommit en bra bit på vägen när det gäller potatis. Dessvärre är det svenska kökets mest älskade tillbehör utsatt för kapitalismens förbannelse, även potatisen skall vinstmaximeras, så odlarna vill ha ut maximalt med så lite spill som möjligt.

Således finns det massor av Asterix på marknaden och det är en duglig knöl men ack så begränsad.

Numera finns det förvisso alternativ och odlare och Ica har förstått att det finns potatis som är lämpad till det ena men inte det andra.

Det är dock en bit kvar till Frankrike. Specifik potatis till pommes frites, till gratin, till sallad etc.

Och så finns det Bintje.

Denna fasta potatis med holländsk ursprung som är idealisk om du skall råsteka hela potatisar.

I Sverige får det bli Asterix. Det funkar men det blir inte i klass med Bintje.

Till den här rätten här intill så måste man undvika de mjöligaste sorterna. Det blir inte gott.

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Inventering Patate rosmarino al forno