• Klyv chilin. Ta bort frön och innerväggar med hjälp av baksidan av kniven. Finhacka. Finhacka löken.
• Smält en matsked socker i en sautier. Det skall bli brunt och flytande. Slå i rödvinet. Rör om, lös upp sockret. Tillsätt buljongen, löken, chilin, barbecuesåsen. Reducera ner till cirka 1,5 dl. Rör ner maizena upplöst i lite vatten. Konsistensen skall vara något tunnare än sirap. låt den svalna. Det här tar dryga timmen.
• Blanda köttfärs med grädde och äggulor. Pressa i vitlöken. Krydda med salt och vitpeppar. Försiktig med saltet. Tillsätt två matskedar av reduceringen.
• Forma fyra duktiga burgare, inte för tjocka. Lägg dem på en tallrik, ringla olivolja över, vänd och häll på lite mer olja. Vrid några varv med BBQ&grill-pepparkvarnen.
• Blanda majonnäs, två matskedar reducering, turkisk yoghurt och hackad saltgurka till en sagolik dressing. några droppar sockerkulör så blir färgen aptitligare.
• Stek baconskivorna. De skall bli styva, inte knaperstekta.
• Grilla brödet. Skiva tomaterna.
• Grilla burgarna. I en Weber cirka fyra minuter på varje sida. Efter vändning, lägg på ostskivorna och bacon. Dela baconet efter behov. Lägg på locket efter vändning.
• Bygg burgaren med undre brödskivan, dressing, salladsblad, tomatskivor, burgare och toppa med snittgurka. Servera. Rött vin i glasen.
Gnarly Head
Old Vine Zinfandel
Typ: Rött vin
Pris: 89:-
Producentland: USA
Region: Kalifornien, Central Valley, Lodi
År: 2010
Alkoholhalt: 14,5 %
Karaktär: Fruktigt & Smakrikt
Smak: Generöst fruktig, syltig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, mynta och vanilj.
Användning: Serveras vid cirka 16°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
(Systembolaget Nr 6597)
Med den här goda hamburgaren tävlade jag i Sälen påsken 2012.
Det blev en silvermedalj och en fantastisk vistelse på Högfjällshotellet.
Prova den, godast blir den med hembakta kalljästa hamburgerbröd.