Kalv är i alla former tillhör favoriterna. Och finns det ett ben med på köttbiten blir det ännu bättre. Det slår filéer i alla lägen. Köttet är mört men betydligt spänstigare än filén. Kalv passar utmärkt tillsammans med äpplen. Ett ystert möte på tallriken mellan sött, syrligt och den runda smaken i en välkomponerad sås. Den här rätten hämtar inspiration från Chez Maria, en liten krog i Montparnasse, Paris. Servera gärna ugnsstekt rosmarinpotatis till
1) Ta ut köttet i tid. Lägg kotletterna på en tallrik, ringla olivolja över och mal på med grov svartpeppar. Vänd och upprepa.
2) Koka upp kalvbuljongen.
3) Finhacka lök och äpple. Fräs sakta i rikligt med smör.
4) Tillsätt sockret. Rör runt i några minuter.
5) Häll i vin och Calvados. Reducera till hälften.
6) Tillsätt buljong och kryddor. Reducera till cirka 2 dl återstår.
7) Sila såsen och slå i gräddden. Toppred med 1 tsk maisena utrörd i lite vatten. Salta, peppra och blanka med en klick smör.
8) Lägg köttet på grillen. Vänd när köttsaften börjar tränga fram. Kontrollera bara att det finns påtagliga grillränder. Cirka 4 minuter för 1 cm tjocka kotletter. Något kortare tid efter vändningen.
9) Servera med grillade äppleskivor och ett kraftig rött vin från Languedoc.
4 Kalvkotletter
Olivolja
Salt
Svartpeppar
1 dl Calvados
1 dl Vitt vin
0,2 dl Äppelcidervinäger
2 dl Grädde
0,5 tsk Socker
1 Syrligt äpple
1 Gul lök
5 dl Kalvbuljong
5 st Vitpepparkorn
1 Lagerblad
Persilja
Timjan
Salt
Vitpeppar
Château Pech-Latt
Typ: Rött vin
Årgång: 2011
Pris: 93:-
Ursprung: Languedoc-Roussillon, Frankrike
Appellation: Corbières
Alkoholhalt: 14 procent.
Karaktär: Kryddigt & Mustigt
Smak: Smak Fruktig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, svarta oliver, peppar och örter.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Anmärkning: Drycker av ekologiskt odlade jordbruksråvaror.
Systembolaget (nr 2233)